Acne is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij de talgklieren en haarzakjes verstopt en ontstoken raken. Dit leidt tot mee-eters, puistjes, pukkels en soms ook tot cysten. Hoewel acne vaak wordt geassocieerd met de puberteit (jeugdpuistjes), kunnen volwassenen er ook last van hebben. Acne vulgaris is de meest voorkomende vorm van acne, maar er zijn ook nog andere vormen. Acne wordt vaak gezien als een onschuldige huidaandoening, maar het is een zichtbare huidziekte die vrijwel altijd een grote psychische impact heeft en kan leiden tot blijvende littekens.
Kliniek Ebbelaar heeft uitgebreide ervaring met de behandeling van acne in zowel de inflammatoire (actieve) fase als in de post-inflammatoire fase, waarbij verbetering van de huidkwaliteit voorop staat. De behandeling van acne is er in eerste instantie op gericht om de talgproductie te verminderen, poriën open te houden en ontstekingen tegen te gaan. Als de ontstekingen rustig zijn, kunnen huidverbeterende behandelingen de kwaliteit van de huid verder verhogen. Bij Kliniek Ebbelaar begint de behandeling met een uitgebreide beoordeling door de arts, een huidanalyse met de Visia® en een gedegen diagnose. Wij bieden de volgende behandelopties:
De behandeling wordt altijd gedetailleerd op jouw huid afgestemd, waarbij we streven naar een zo goed mogelijk resultaat en we aandacht hebben voor alle details. Een persoonlijk huidverzorgingsplan met producten met actieve ingrediënten is hierbij optioneel in te zetten. Wij werken met betaalbare producten die hoge concentraties bevatten van actieve ingrediënten, zoals glycolzuur, salicylzuur en niacinamide.
Acne ontstaat door ontsteking van het haartalgkliercomplex. Dit gebeurt door een combinatie van factoren. Vaak begint acne tijdens een periode van hormonale schommelingen, zoals in de puberteit, rondom de menstruatie of tijdens de zwangerschap. De huid ondergaat hierbij meerdere veranderingen:
Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan acne veroorzaken, zoals lithium, anti-epileptica en hormoontherapie. Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren. Meestal gaat het dan om contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals sommige cosmetica. Dit wordt pommadeacne of acne venenata genoemd. Verder moet gedacht worden aan oliehoudende of chemische producten in bepaalde beroepen en industrieën. Ook mechanische factoren (druk en wrijven) kunnen een bestaande acne verergeren.
Bij acne comedonica zijn er alleen mee-eters (comedonen). Dit is de mildste vorm van acne. Er zijn witte, gesloten comedonen en zwarte, open comedonen. Deze vorm wordt vaak gezien bij pommadeacne.
Bij acne papulopustulosa staat ontsteking op de voorgrond en zijn er ook rode pukkels (papels) en puistjes, vaak gevuld met pus (pustels). De huid is vaak rood en ontstoken.
Bij acne conglobata en acne cystica zijn er noduli en cysten. Dit zijn grotere, dieper in de huid gelegen bulten die pijnlijk kunnen zijn en littekens achterlaten. Dit is een ernstige vorm van acne.
Bij acne keloidalis nuchae ontstaan er ontstoken bulten met littekenvorming (keloïd) die vooral voorkomt in de nekregio, veelal bij mensen met kroeshaar of krullend haar. De ontstekingen kunnen leiden tot harde, verheven littekens.
Bij acne excoriée staan rode vlekken door het krabben en uitknijpen van onregelmatigheden en puistjes op de voorgrond. Dit kan gepaard gaan met de vorming van littekens.
Bij acne door geneesmiddelen, zoals bij lithium, zijn er vaak geen comedonen maar wel puistjes en pukkels.
Acne kan uiteenlopende klachten veroorzaken, afhankelijk van de ernst van de aandoening. De meest voorkomende klachten zijn:
Iedereen kan acne krijgen. Er is een genetische aanleg. Heeft acne in de familie een prominente rol gespeeld, dan is de kans groter dat je er zelf ook last van krijgt. Bij de volgende groepen komt acne frequent voor:
De diagnose acne vulgaris wordt meestal gesteld op basis van het klinische beeld: de arts beoordeelt de huid en bekijkt waar de puistjes zich bevinden en hoe ze eruitzien. Soms kan aanvullend onderzoek nodig zijn om andere oorzaken uit te sluiten. Acne kan lijken op rosacea, periorale dermatitis, Pityrosporon en Demodex folliculitis, milia, lupus miliaris disseminatus faciei, trichostasis spinulosa, miliaria rubra, steatocystoma multiplex en syringomen.
Wil je meer weten over de behandelingsmogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk consult. Bij Kliniek Ebbelaar helpen we je graag met al je vragen over je huid.