Een porie is een kleine opening in de huid die verbonden is met een talgklier en een haarzakje. Poriën zorgen voor het afvoeren van talg en zweet, waardoor de huid soepel blijft en beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Hoewel iedereen poriën heeft, kunnen ze bij sommige mensen zichtbaarder zijn dan bij anderen. Bij vergrote poriën zijn de openingen van talgklieren en haarzakjes duidelijker zichtbaar. Ze komen vooral voor op plaatsen waar veel talgklieren aanwezig zijn, zoals de neus, het voorhoofd en de wangen. Hoewel vergrote poriën geen medisch probleem zijn, worden ze vaak als cosmetisch storend ervaren.
Vergrote poriën zijn een blijvend cosmetisch probleem en verdwijnen meestal niet vanzelf. Ze zijn in principe onschuldig en hoeven niet medisch behandeld te worden. De grootte van poriën wordt grotendeels bepaald door genetische aanleg. Vergrote poriën kunnen echter wel aanmerkelijk minder zichtbaar gemaakt worden door vermindering van de talgproductie, verdunning van het stratum corneum (bovenste huidlaag) en stimulatie van de collageenaanmaak.
Door het verminderen van talgproductie en talgophoping wordt de porie minder gevuld en lijkt daardoor kleiner. Dit kan worden bereikt met:
Poriën hebben vaak een trechtervormige opening die aan het huidoppervlak breder is. Door het verdunnen van het stratum corneum met exfoliërende middelen wordt de rand van de porie optisch minder zichtbaar. Dit kan worden bereikt met:
Door stimulatie van collageenaanmaak en betere hydratatie van de dermis neemt de steun van de poriewand toe, waardoor de porie minder zichtbaar wordt. Dit kan worden bereikt met:
Ook zonbescherming is essentieel voor het voorkomen van verdere vergroting van poriën. Dagelijkse huidreiniging en verzorging met een gepersonaliseerd huidverbeteringsprogramma kunnen aanzienlijke verbeteringen opleveren.
De grootte van poriën wordt grotendeels bepaald door genetische aanleg. Daarnaast dragen meerdere factoren bij aan vergrote poriën:
Verhoogde talgproductie en talgophoping
Vertraagde afschilfering en ophoping van dode huidcellen
Verslapping van steunweefsel van de poriewand
De grootte van poriën hangt af van de stevigheid van de huid. Dit wordt bepaald door stoffen zoals collageen, elastine en hyaluronzuur (onderdelen van de extracellulaire matrix). Bij huidveroudering, zonschade en roken worden deze stoffen beschadigd of afgebroken. Hierdoor verslapt de huid en verliezen de poriën hun stevigheid en veerkracht, waardoor ze groter en zichtbaarder worden. Dit komt duidelijk naar voren bij chronische zonbeschadiging zoals het Favre-Racouchot-syndroom (solaire comedonen).
Vrijwel iedereen kan vergrote poriën krijgen, maar ze komen vaker voor bij mensen met een vette huid, oudere volwassenen en mensen met erfelijke aanleg. Andere factoren zoals blootstelling aan zonlicht, roken en huidveroudering kunnen vergrote poriën verergeren. Ze komen vaker voor bij bepaalde huidaandoeningen zoals acne, rosacea, talgklierhyperplasie en seborroïsch eczeem. Ook hormonale veranderingen die de talgproductie stimuleren zoals bij polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of hyperandrogenisme kunnen vergrote poriën veroorzaken.
Vergrote poriën zijn herkenbaar als kleine, ronde tot ovale openingen in de huid. Ze kunnen eruitzien als kleine putjes of gaatjes en veroorzaken vaak een onregelmatige huidstructuur. Vergrote poriën worden soms verward met milia (gerstekorrels) en open of gesloten comedonen (mee-eters):
Een bijzondere vorm van een vergrote porie is de porie van Winer. Dit is een solitaire, sterk verwijde porie gevuld met keratine en talg. Hij lijkt op een grote open comedo, maar is meestal dieper en kan soms uitgroeien tot een cyste. Ze komen vooral voor op rug, nek en gezicht en kunnen na verloop van tijd verder uitzetten.
Vrijwel iedereen kan vergrote poriën krijgen, maar ze komen vaker voor bij mensen met een vette huid, oudere volwassenen en mensen met erfelijke aanleg. Andere factoren zoals blootstelling aan zonlicht, roken en huidveroudering kunnen vergrote poriën verergeren. Ze komen vaker voor bij bepaalde huidaandoeningen zoals acne, rosacea, talgklierhyperplasie en seborroïsch eczeem. Ook hormonale veranderingen zoals bij polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of hyperandrogenisme kunnen vergrote poriën veroorzaken.
De diagnose vergrote poriën is meestal klinisch te stellen op basis van het huidbeeld. Het is belangrijk dat hierbij wordt gekeken naar eventuele onderliggende oorzaken, zoals acne vulgaris, rosacea, talgklierhyperplasie en seborroïsch eczeem. Ook moeten vergrote poriën worden onderscheiden van milia en comedonen.
Bij Kliniek Ebbelaar hebben we veel ervaring met de cosmetische verbetering van vergrote poriën. Bij ieder bezoek maken we hoge resolutie foto’s met de Visia® om de huidstructuur en het effect van de behandeling nauwkeurig in kaart te brengen.
Wilt u meer weten over de behandelingsmogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk consult.