Hyaluronzuur fillers

Wat zijn hyaluronzuur fillers?

Hyaluronzuurfillers zijn injecties met een gel die hyaluronzuur bevat. Dit is een lichaamseigen stof die van nature in de huid voorkomt en helpt om vocht vast te houden. Hierdoor blijft de huid stevig, soepel en goed gehydrateerd. Ook kan volumeverlies in het gezicht worden hersteld.

Waarvoor kunnen hyaluronzuur fillers gebruikt worden?

Hyaluronzuur fillers kunnen worden gebruikt voor:

  • Verbetering van gezichtscontouren, zoals de kaaklijn en lippen.
  • Herstel van volumeverlies, bijvoorbeeld in de wangen of slapen.
  • Vermindering van fijne lijntjes en rimpels.
  • Optimalisatie van de balans in het gezicht.

Hoe werken hyaluronzuur fillers?

Hyaluronzuur trekt vocht aan, waardoor direct meer volume ontstaat. Op langere termijn stimuleert het ook de aanmaak van collageen, een eiwit dat de huid stevigheid geeft. Het uiteindelijke resultaat is afhankelijk van de injectiediepte en de eigenschappen van de gebruikte filler. Sommige fillers geven meer volume en blijven langer aanwezig, terwijl andere vooral de huid hydrateren en verbeteren.

Waarom verandert het gezicht bij het ouder worden?

Gezichtsveroudering ontstaat door:

  • Verlies van diepgelegen en onderhuids vet
  • Afname van botmassa, bijvoorbeeld bij de jukbeenderen en kaaklijn.
  • Veranderingen in spieractiviteit, waardoor rimpels en contourveranderingen ontstaan.
  • Het dunner en minder stevig worden van de huid door een afname van collageen en elastine.

Hyaluronzuurfillers kunnen deze veranderingen tegengaan. Ze helpen verloren volume terug te brengen, de huid te hydrateren en kunnen subtiel invloed uitoefenen op de spieractiviteit voor een natuurlijk resultaat.

Hoe snel zie ik resultaat?

Het resultaat is direct na de behandeling zichtbaar, maar doordat hyaluronzuur vocht aantrekt, neemt het volume in de weken erna nog iets toe. Dit proces duurt gemiddeld 2 tot 12 weken.

Hoelang blijft het resultaat zichtbaar?

De duur van het effect is afhankelijk van het behandelde gebied, de injectietechniek, het huidtype en de gebruikte filler. Over het algemeen blijft het resultaat 6 tot 18 maanden zichtbaar, hoewel dit per persoon kan variëren. Studies tonen aan dat hyaluronzuur fillers in sommige gevallen, zoals in de traangoot, jaren aanwezig kunnen blijven. Aanvullende en vervolgbehandelingen kunnen nodig zijn om het gewenste resultaat te behouden, aangezien het verouderingsproces en het volumeverlies doorgaan.

Hoe verloopt de behandeling?

Eerst vindt er een intakegesprek plaats waarin we beoordelen of hyaluronzuurfillers geschikt voor u zijn. Voorafgaand aan de behandeling maken we foto’s met de Visia®, zodat we de effecten van de behandelingen goed kunnen volgen.

De behandeling wordt uitgevoerd door een arts, bijgestaan door een assistent. Bij injecties in hoogrisicogebieden, zoals de neus-lippenplooi, brengen we vooraf met echo-duplex de bloedvaten nauwkeurig in beeld om de veiligheid te vergroten. Indien nodig wordt er verdovende crème aangebracht. Voor de injectie wordt de huid gekoeld, gereinigd en gedesinfecteerd. Vervolgens wordt de filler geïnjecteerd met een dunne naald of canule.

Wij streven naar het best mogelijke cosmetische resultaat en nemen de tijd om de behandeling zorgvuldig uit te voeren. De behandeling duurt gemiddeld 20 tot 60 minuten, afhankelijk van het aantal behandelde gebieden. Na twee weken komt u terug voor controle.

Hoe versterk je het resultaat van de behandeling?

Huidveroudering wordt niet alleen veroorzaakt door volumeverlies, maar ook door spieractiviteit en een verminderde huidkwaliteit. Soms is een combinatie van behandelingen aan te raden, zoals:

  • Botuline Toxine (Botox) om overmatige spieractiviteit te verminderen.
  • Huidverbeterende behandelingen zoals peelings, microneedling of Profhilo.
  • Een goed afgestemd huidverzorgingsprogramma om het effect langer te behouden.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen en complicaties?

Een fillerbehandeling is een medische procedure en dient zorgvuldig en steriel te worden uitgevoerd. Fillers op basis van hyaluronzuur worden beschouwd als zeer veilig, onder de voorwaarde dat deze uitgevoerd wordt door een bevoegde en bekwame arts. Helaas zien wij regelmatig patiënten met complicaties die ontstaan zijn doordat de behandeling is uitgevoerd door niet-artsen of onvoldoende getrainde artsen. Bijwerkingen en complicaties dienen altijd vooraf met u te worden besproken.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn mild en tijdelijk:

  • Zwelling, roodheid of gevoeligheid op de injectieplaats.
  • Kleine blauwe plekjes.
  • Tijdelijke verhardingen of bobbeltjes die meestal vanzelf verdwijnen.

In sommige gevallen kan een filler zich verplaatsen naar een ander gebied. Dit risico is groter bij het gebruik van een canule, daarom werken wij meestal met een naald voor meer precisie.

Mogelijke complicaties, die zeldzaam zijn maar serieus kunnen zijn:

  • Harde zwellingen of bultjes.
  • Verstopping van een bloedvat, wat schade aan de huid kan veroorzaken.
  • In uiterst zeldzame gevallen blindheid of een beroerte.

Bij risicovolle injecties wordt indien nodig een echo gebruikt om de bloedvaten in beeld te brengen. Dit verhoogt de veiligheid en nauwkeurigheid van de behandeling.