Dermale naevus

Wat is een dermale naevus?

Een dermale naevus, ook bekend als een intradermale moedervlek, is een goedaardige huidafwijking veroorzaakt door een lokale ophoping van pigmentcellen (melanocyten) in de lederhuid (dermis). Deze moedervlekken verschijnen vaak als huidskleurige of lichtbruine, verheven bultjes en kunnen overal op het lichaam voorkomen. Ze zijn volkomen onschuldig, maar kunnen cosmetisch storend zijn of irritatie geven door wrijving met kleding of sieraden.

Hoe wordt een dermale naevus behandeld?

Hoewel een dermale naevus geen medische behandeling nodig heeft, kan verwijdering gewenst zijn om cosmetische redenen of bij ongemak. Bij Kliniek Ebbelaar bieden wij de volgende behandelingsopties:

  • Cryotherapie (bevriezing)
  • Excisiebiopt
  • Shave-excisie: De naevus wordt oppervlakkig afgeschaafd tot huidniveau.

Voorafgaand aan de behandeling beoordeelt een arts of dermatoloog de moedervlek om te bepalen of deze goedaardig is. Bij twijfel over de diagnose wordt behandeling afgeraden totdat verder onderzoek is verricht.

Hoe ontstaat een dermale naevus?

Een dermale naevus ontstaat door een lokale toename van melanocyten in de lederhuid. Deze liggen vaak in nestjes bij elkaar. Zowel genetische factoren als blootstelling aan UV-straling spelen een rol bij de ontwikkeling ervan. Deze moedervlekken ontwikkelen zich vaak geleidelijk gedurende het leven. Ze kunnen vanaf de kindertijd ontstaan en blijven doorgaans levenslang aanwezig.

Welke klachten geeft een dermale naevus?

Een dermale naevus veroorzaakt meestal geen lichamelijke klachten. In sommige gevallen kan hij:

  • Cosmetisch storend zijn, vooral als hij op een zichtbare plek zit.
  • Irritatie geven door wrijving met kleding, sieraden of bij het scheren.
  • Groeien of veranderen van structuur, wat soms reden is voor dermatologisch onderzoek.
 

Bij wie komen dermale naevi voor?

Dermale naevi kunnen bij iedereen voorkomen, ongeacht leeftijd of huidtype. Ze verschijnen vaak in de kindertijd of adolescentie en kunnen in aantal toenemen met de leeftijd.

Hoe ziet een dermale naevus eruit?

Er bestaan verschillende varianten van een dermale naevus:

  • Volledig dermaal gelegen dermale naevus: Deze moedervlekken zijn huidskleurig of roze, soms met kleine bloedvaatjes zichtbaar in het oppervlak. Ze zijn vaak glad, bolvormig en scherp begrensd.
  • Samengestelde naevus: Bij deze variant heeft de dermale naevus ook een epidermale component, waardoor de moedervlek (deels) licht- tot donkerbruin van kleur kan zijn.
  • Papillomateuze dermale naevus: Bij een papillomateuze naevus (naevus naevocellularis dermalis papillomatosus) is het oppervlak onregelmatig, hobbelig en soms bloemkoolachtig van structuur.

Sommige dermale naevi zijn bedekt met haren, wat een kenmerk kan zijn van hun goedaardigheid.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose van een dermale naevus wordt meestal gesteld op basis van het klinische beeld en door middel van dermatoscopie, een vergrotende loep met verlichting om de structuur van de naevus te analyseren. Bij Kliniek Ebbelaar maken we ook foto’s met de Visia® om de moedervlek en de omliggende huid gedetailleerd in kaart brengen. Een dermale naevus kan soms lijken op andere huidafwijkingen, zoals een verruca seborrhoica (ouderdomswrat), dermatosis papulosa nigra (kleine donkere huidbultjes, vooral bij een donkere huid), gewone wrat (verruca vulgaris), talgklieradenoom of -epithelioom, dermatofibroom (harde bindweefselknobbel), basaalcelcarcinoom (een vorm van huidkanker), neurofibroom (een goedaardig zenuwweefselgezwel) en op een fibroma molle (skin tag) (kleine, zachte huiduitstulpingen). In zeldzame gevallen wordt een klein stukje weefsel verwijderd voor microscopisch onderzoek, om zekerheid te krijgen over de goedaardigheid.

Wil je meer weten over de behandelingsmogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk consult.