Syringoom

Wat is een syringoom?

Een syringoom is een goedaardige huidafwijking die ontstaat uit de zweetklieren. Het presenteert zich als kleine, stevige, huidkleurige tot geelachtige bultjes op de huid, vaak gegroepeerd. Syringomen komen het meest voor op de onderste oogleden, maar kunnen ook elders op het lichaam voorkomen, zoals de wangen, hals, oksels en borst. Ze zijn doorgaans symmetrisch verdeeld en ontstaan vaak in de puberteit of op jongvolwassen leeftijd.

Hoe wordt een syringoom behandeld?

Hoewel syringomen onschuldig zijn en meestal geen klachten veroorzaken, kunnen ze cosmetisch storend zijn. Syringomen gaan zelden vanzelf over. Bij Kliniek Ebbelaar bieden wij de volgende behandelingsopties:

  • Topicale behandeling met tretinoïne crème.
  • Botuline toxine Type A
  • Cryotherapie: Bevriezen met vloeibare stikstof.
  • Elektrocoagulatie: Gerichte vernietiging door middel van elektrische stroom.
  • Elektrocoagulatie gecombineerd met curettage.
  • Excisie via een punch-biopt: Uitsnijden van de laesie met een kleine ronde stans.
  • Shave-excisie: Het oppervlakkig wegsnijden van de laesies.
  • Chemische peeling: Geschikt voor diffuse syringomen.

Syringomen zijn hardnekkig en hebben een hoge kans op terugkeer na behandeling. Ook kan de behandeling bijwerkingen hebben, zoals littekenvorming of pigmentveranderingen. Daarom wordt een realistisch verwachtingspatroon besproken tijdens het consult. Bij correcte toepassing kan er vaak een duidelijke verbetering worden bereikt.

Hoe ontstaan syringomen?

Syringomen ontstaan door een lokale overgroei van cellen afkomstig uit de zweetklieren (eccriene klieren). De precieze oorzaak is onbekend, maar genetische aanleg en hormonale invloeden lijken een rol te spelen. Soms ontstaan syringomen als onderdeel van een syndroom, vooral bij eruptieve syringomen die plotseling in grote aantallen ontstaan.

Welke klachten kunnen syringomen veroorzaken?

Syringomen zijn meestal asymptomatisch, maar kunnen in sommige gevallen jeuk of irritatie geven, vooral bij zweten of warmte. De voornaamste reden voor behandeling is cosmetische hinder, vooral als ze zich in het gezicht bevinden.

Bij wie komen syringomen voor?

Solitaire syringomen komen voor bij ongeveer 1% van de bevolking. Ze ontwikkelen zich meestal tijdens de puberteit of vroege volwassenheid en komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Daarnaast worden syringomen vaker gezien bij mensen met een donkere huid en bij mensen met diabetes.

Er bestaat ook een eruptieve variant, waarbij in korte tijd meerdere syringomen ontstaan. Multipele syringomen kunnen geassocieerd zijn met verschillende syndromen, met name het syndroom van Down en diabetes. Ook zijn syringomen beschreven bij het Brooke-Spiegler-syndroom, Nicolau-Balus-syndroom, Marfan-syndroom en Ehlers-Danlos-syndroom. Hierbij zitten de syringomen vaak op de oogleden.

Hoe zien syringomen eruit?

Syringomen zijn kleine (1-3 mm), ronde of ovale bultjes die vaak symmetrisch voorkomen. Ze zijn huidkleurig, wit, geelachtig of hypergepigmenteerd en hebben een glad oppervlak. Ze zitten meestal op de onderste oogleden. Daarnaast kunnen ze zitten op de wangen, het voorhoofd, de oksels, borst, navel en genitale regio.

Eruptieve syringomen verschijnen vaak als groepen rode tot hypergepigmenteerde bultjes verspreid zijn over de romp, borst en buik, bovenste ledematen of zelden op de penis. Syringomen groeien meestal langzaam en blijven jarenlang aanwezig.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op basis van het klinische beeld. Soms kan een huidbiopsie worden verricht om de diagnose te bevestigen en andere huidafwijkingen uit te sluiten. Syringomen in het gezicht kunnen lijken op:

  • Hidrocystomen (met vocht gevulde cysten afkomstig van zweetklieren)
  • Talgklierhyperplasie (vergrote talgklieren, zichtbaar als kleine gelige bultjes)
  • Xanthelasma (vetophopingen rond de ogen)
  • Milia (kleine witte cysten gevuld met hoornmateriaal)
  • Trichoepithelioom (goedaardige haarfollikeltumor)
  • Basaalcelcarcinoom (een vorm van huidkanker)
  • Favre-Racouchot-syndroom (zwarte mee-eters en verdikte huid door langdurige blootstelling aan zonlicht)

Bij Kliniek Ebbelaar beoordelen wij zorgvuldig uw huidafwijkingen en bespreken we de meest geschikte behandelingsopties. Wilt u meer weten over de behandelingsmogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk consult.