Actinische keratose

Wat is actinische keratose?

Actinische keratose, ook wel zonschade genoemd, is een aandoening van de huid waarbij de verhoorning en uitrijping van huidcellen verstoord raakt door langdurige blootstelling aan de zon. Dit leidt tot ruwe, rode, schilferende plekjes op door de zon beschadigde huid. Actinische keratose wordt beschouwd als een vroeg voorstadium van plaveiselcelcarcinoom, een vorm van huidkanker.

Hoe wordt actinische keratose behandeld?

Behandeling is niet altijd noodzakelijk, maar kan gewenst zijn vanwege jeuk- of pijnklachten, cosmetische bezwaren of zorgen over progressie naar huidkanker. De keuze van behandeling hangt af van de grootte, uitgebreidheid en locatie van de huidafwijkingen. Bij Kliniek Ebbelaar ligt de nadruk op de cosmetische verbetering van de actinisch beschadigde huid. Wij bieden de volgende behandelingen:

  • Fotodynamische therapie (PDT): Een speciale crème wordt op de actinische keratosen aangebracht, die de onrustige cellen gevoelig maakt voor licht. Enkele uren daarna wordt met een speciale lamp licht op de actinische keratosen geschenen, waardoor deze kapot worden gemaakt. Deze behandelopties geeft het beste cosmetische resultaat en draagt tevens bij aan huidverjonging.
  • Cryotherapie: Het bevriezen van de plekjes met vloeibare stikstof. De diepte en duur van het bevriezen zijn afhankelijk van de locatie, breedte en dikte van de huidafwijking. Een lichte bevriezing van een oppervlakkige actinische keratose laat doorgaans geen huidafwijkingen achter, maar bij langere bevriezingstijden kunnen hypopigmentatie of littekens ontstaan.
  • Chemische peelings: Hiervoor wordt o.a. 70% Glycolzuur peeling gebruikt.
  • Curettage en elektrocoagulatie: Het afkrabben en dichtbranden van de plekjes.
  • Topicale retinoïden: Dit is een ondersteunende behandeling.

Ook topicale behandelingen kunnen worden ingezet, zoals crèmes met imiquimod (Aldara®), 5-fluorouracil (Efudix®) of Tirbanibuline (Klisyri®) die het afweersysteem stimuleren of abnormale cellen vernietigen. Om nieuwe actinische keratosen te voorkomen en het risico op verdere zonneschade en huidkanker te verkleinen, is het essentieel om goede zonbescherming toe te passen. Dit omvat het dagelijks gebruik van een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF, het dragen van beschermende kleding en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon, vooral tijdens de piekuren. Wij kunnen advies geven over geschikte zonbescherming, afgestemd op jouw huidtype.

Hoe ontstaat actinische keratose?

Actinische keratose ontstaat door langdurige blootstelling aan UV-straling, wat leidt tot beschadiging van het DNA in huidcellen. Dit veroorzaakt abnormale verhoorning en celgroei. Factoren die bijdragen aan het ontstaan zijn:

  • Huidtype: Mensen met een lichte huid, blond of rood haar en blauwe ogen hebben een hoger risico.
  • Leeftijd: De kans op actinische keratosen neemt toe met de leeftijd. Ongeveer 10-25% van de personen boven de 40 jaar heeft actinische keratose.
  • Zonblootstelling: Beroepen of activiteiten die veel buiten plaatsvinden verhogen het risico.

Welke klachten geeft actinische keratose?

Actinische keratosen zijn meestal asymptomatisch, maar kunnen soms klachten veroorzaken zoals:

  • Jeuk of een geïrriteerd gevoel: Sommige mensen ervaren jeuk of irritatie op de aangedane plekken.
  • Lichte pijn: Vooral bij aanraking.
  • Cosmetische bezwaren: De ruwe plekjes kunnen als storend worden ervaren

Actinische keratose gaat meestal niet vanzelf over en de afwijkingen verergeren vaak in de loop der jaren. Ongeveer 10% van de patiënten met actinische keratosen ontwikkeld binnen tien jaar een plaveiselcelcarcinoom. Dit risico neemt toe naarmate iemand meer plekjes heeft. Bij patiënten met minder dan vijf actinische keratosen is het risico op huidkanker laag: ongeveer 1%. Behandeling van actinische keratose kan niet alleen de huid verbeteren, maar mogelijk ook de kans op het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom verkleinen.

Bij wie komt actinische keratose voor?

Actinische keratosen komen vooral voor bij:

  • Mensen met een lichte huid: Vooral bij blond of rood haar en blauwe ogen.
  • Ouderen: Tot 80% van de mensen boven de 60 jaar met een lichte huid heeft actinische keratosen.
  • Personen met veel zonblootstelling: Degenen die veel tijd in de zon doorbrengen, beroepsmatig of recreatief.

Hoe ziet actinische keratose eruit?

Actinische keratose presenteert zich als kleine, ruwe, verhoornde plekjes op de huid die in eerste instantie beter te voelen dan te zien zijn. De kleur varieert meestal van huidskleurig tot rood. De plekken krijgen een dikke, schilferende laag als ze dikker worden en bloeden soms relatief makkelijk, vooral bij schuren. Actinische keratose komt vooral voor in het gezicht, op de schedelhuid, handruggen en onderarmen. Deze gebieden worden immers regelmatig aan de zon blootgesteld. Vaak vertoont de huid ook andere tekenen van zonbeschadiging (photoaging), zoals bruine vlekken en rimpels. Na verloop van jaren kan een deel van deze plekjes uitgroeien tot plaveiselcelcarcinoom, een vorm van huidkanker. Er zijn ook een aantal bijzondere vormen van actinische keratose:

  • Cheilitis actinica: Een vorm van actinische keratose die de lippen aantast. Deze komt voornamelijk bij ouderen voor en kenmerkt zich door verhardingen, roodheid, schilfers, kloofjes en kleurveranderingen van de lippen.
  • Cornu cutaneum (hoorntje): Een variatie waarbij een harde, hoornachtige uitstulping ontstaat, die soms enkele centimeters lang kan worden.
  • Gedissemineerde actinische superficiële porokeratose: Een zeldzamere vorm waarbij meerdere oppervlakkige, schilferige plekjes verspreid over de huid voorkomen, vaak met een karakteristieke rand die uit verhoornde cellen bestaat.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose actinische keratose wordt meestal gesteld op basis van het klinische beeld. Bij Kliniek Ebbelaar beoordelen wij alle huidafwijkingen zorgvuldig met een dermatoscoop, een speciale loep met verlichting die helpt om de structuur en kenmerken van de plekjes beter zichtbaar te maken. Daarnaast maken we gedetailleerde foto’s met de Visia® om het effect van behandelingen te volgen. Soms is een biopt nodig om andere huidaandoeningen uit te sluiten. Actinische keratose kan lijken op:

  • Plaveiselcelcarcinoom (huidkanker met kans op uitzaaiing)
  • Morbus Bowen (oppervlakkige vorm van plaveiselcelcarcinoom)
  • Romphuid basaalcelcarcinoom (minder agressieve vorm van huidkanker)
  • Verruca seborrhoica (goedaardige ouderdomswrat met ruwe, hobbelige structuur)
  • Verruca vulgaris (gewone wrat, veroorzaakt door een virus)
  • Benigne lichenoïde keratose (ontstekingsreactie met schilferende, verheven plekjes).

Wil je meer weten over de behandelingsmogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk consult.