Hyperpigmentatie is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij bepaalde delen van de huid donkerder kleuren dan de omringende huid. Dit wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, haren en ogen. Hyperpigmentatie kan variëren van kleine, gelokaliseerde vlekken tot grotere, diffuse verkleuringen. Er bestaan verschillende vormen van hyperpigmentatie en er zijn veel oorzaken voor. Bij vlekkerige (mottled) hyperpigmentatie ontstaat een ongelijkmatige, vlekkerige verkleuring van de huid. Dit wordt vaak geassocieerd met chronische zonbeschadiging en huidveroudering.
De behandeling van hyperpigmentatie is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Daarbij is het van belang of de hyperpigmentatie epidermaal of dermaal is. Epidermaal gelegen pigment laat zich doorgaans goed behandelen, terwijl dermaal pigment lastiger te verwijderen is. Bij vlekkerige hyperpigmentatie bevindt het pigment zich meestal in de epidermis.
Bij hyperpigmentatie werkt een combinatie van behandelingen doorgaans het best. Omdat UV-straling een belangrijke oorzaak is, adviseren wij altijd het dagelijks gebruik van SPF 50 om verdere pigmentatie te voorkomen. We stellen samen met u een huidverzorgingsprogramma op. Ook lasers kunnen effectief zijn bij hyperpigmentatie, vooral bij diep gelegen pigment. Bij Kliniek Ebbelaar bieden wij echter geen laserbehandelingen aan, omdat we de voorkeur geven aan fotodynamische therapie.
Hyperpigmentatie ontstaat door een verhoogde activiteit van melanocyten (pigmentcellen). De belangrijkste oorzaak van vlekkerige hyperpigmentatie is UV-straling. Chronische blootstelling aan zonlicht of de zonnebank leidt tot voortijdige huidveroudering, ook wel photoaging genoemd. Naast rimpels en fijne lijntjes treden hierbij pigmentveranderingen op. De pigmentcellen maken meer melanine aan en het pigment wordt minder homogeen verspreid in de huid, wat leidt tot vlekkerige hyperpigmentatie.
Vlekkerige hyperpigmentatie kan bij alle huidtypes voorkomen, maar het treedt vaker op bij mensen met een lichtere huid (Fitzpatrick huidtype I-III). Het wordt vooral gezien bij mensen die langdurig zijn blootgesteld aan zonlicht, zoals:
De eerste tekenen van vlekkerige hyperpigmentatie verschijnen vaak vanaf 25-30 jaar.
De diagnose vlekkerige hyperpigmentatie wordt klinisch gesteld op basis van het huidbeeld en een medische voorgeschiedenis. Het is belangrijk om hyperpigmentatie te onderscheiden van andere oorzaken van pigmentatie, omdat de behandeling hiervan kan verschillen.
Vlekkerige hyperpigmentatie kan lijken op:
Bij Kliniek Ebbelaar maken we gebruik van geavanceerde huidanalyseapparatuur, zoals de Visia®, om de diepte en oorzaak van de pigmentatie in kaart te brengen en een gepersonaliseerd behandelplan op te stellen. Bij ieder bezoek worden er hoge resolutie foto’s gemaakt om de effecten van de behandelingen te volgen.
Wil je meer weten over de behandelingsmogelijkheden? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk consult.